Biserica “Sf. Nicolae” a familiei Baleni

Miercuri, 14 Septembrie 2016

Hram: Sf. Nicolae

Biserica a fost construită în 1717 și are acoperiș cu poală dublă. Pridvorul are dimensiuni foarte mari în comparație cu alte biserici: este supraetajat și mult extins. Pictura este distrusă în cea mai mare parte. La îmbinarea pereților naosului cu bolta sunt pictate flori de mac. Aici se pastrează o icoană pe lemn înfățisând-o pe Sfânta Maria cu pruncul.

Silueta bisericii este diferită de multe altele, având în vedere că turla se află în mijlocul edificiului, cu un acoperiş lung, cu streşini duble ce se întind pe fiecare parte.

Biserica familiei Buleni a fost construită între anii 1722-1736, probabil în locul bisericii anterioare, incendiată în timpul invaziei tătare.

Pe partea vestică se află portalul cu două caturi şi cu intrarea pe partea sudică. Portalul este o adăugare târzie, aşa cum bine se observă din portalul original, mult mai mic, cu arcuri rotunde, aflat în interiorul celui nou.

14 Septembrie 2016

Biserica “Sf. Nicolae” a familiei Nistorestilor

Biserica a fost ridicată în 1680. Dupa primul razboi mondial s-a mărit pridvorul cu 6 m și i s-a construit un turn clopotniță, fiind astfel singura biserica de lemn din Maramureș cu două astfel de turnuri. Pictura parieta și cea de pe Iconostas sunt în mare parte distruse.

Vezi mai mult
14 Septembrie 2016

Muzeul Țărăncii Române

Muzeul este situat în Dragomirești și funcţionează într-o fostă gospodărie ţărănească şi s-a înfiinţat din dorinţa de a aduce un omagiu femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are în dezvoltarea vieţii umane. Aici sunt expuse elemente decorative şi de îmbrăcăminte, obiecte specifice obţinerii ţesăturii din ...

Vezi mai mult